tirsdag 12. november 2013

Skautfyll

Visste du at en del kvinner som dekker håret bruker fyll inni skautet, slik at det ser ut som om de har mer hår?

Her er det neppe bare hår! 

Jeg synes det er spennende å lese om hvorfor andre lever livene sine som de gjør. De siste par årene har jeg kikket innom flere blogger som handler om å dekke håret. De fleste jeg har kommet over dekker håret av religiøse årsaker, og de bloggene jeg har lest mest i er skrevet av jødiske kvinner. Wrapunzel er en av de sentrale bloggene i nettmiljøene som diskuterer praksisen med tildekking. Den skrives av candadisk-israelske Andrea Grinberg.

Jeg ble overrasket da jeg fant ut at det visstnok er ganske vanlig å forstørre dulten baki nakken. Noen gjør det ved å sette håret opp i en knute og surre et skjerf rundt, før de dekker alt håret med et skaut. Eller de setter opp håret i knute, trer en raggsokk på, og binder så skautet rundt. Andre bruker forskjellige produkter kalt volumizers inni skautet. Her er noen eksempler på volumizere: 1, 2, 3. Jeg har lest forskjellige forklaringer på hvorfor kvinner velger å gjøre dette, fra at det er for å skape en bedre balanse i profilen til at det er for å late som om man har mer og fyldigere hår gjemt under der. 

Kvinnen til venstre bruker mest sannsynlig volumizer. 
 
Det siste synes jeg er fengslende! Å ville gjemme, men likevel friste. Alle som ser hodeplagget vil forestille seg et digert hår som får falle fritt når tørkleet tas av. Flere ganger har jeg merket meg kvinner med dekket hår og tenkt at det må skjule seg litt av et syn inni den digre dulten på bakodet.

Jeg kan også godt forstå at noen vil fylle skautet for å skape en annen profil. Selv har jeg prøvd skaut noen ganger, men med kort og tynt hår ser jeg bare rar ut, for profilen blir så flat bak. Når jeg går med bart hode, sørger jeg for å ha en frisyre som skaper litt volum i bakhodet, og jeg ser mange av mine barhodede søstre gjøre det samme.

Jeg har vært inne på plagget brystholder før. Et par ganger. Kvinner bruker bh blant annet fordi pupper i seg selv kan oppfattes som uformelige, utemmede, og vi må forme og løfte dem for at de skal bli akseptable. I tillegg forventes vi, i alle fall i Norge, å sørge for at stive brystvorter ikke synes gjennom klærne. Men selv om vi skal gjemme puppenes opprinnelige form, kan vi gjerne ha bh med silikonputer i for å skape en illusjon om at de er større. Fremheving og gjemming på samme tid, ikke ulikt skautene med fyll. Jeg har også hørt noen hevde at å sminke for eksempel leppene både gjemmer (den naturlige leppefargen) og fremhever (leppenes form).
 
Hva med litt ekstra rumpe, som du siden kan dekke til?
  
Hårdekkingsbloggene pirrer meg blant annet fordi de handler om en veldig konkret praksis, og utfordringer og gleder ved denne. De gir meg en mulighet til å se egne praksiser utenfra. Ved å lese om hårdekking reflekterer jeg over min egen sminke og mine egne bh-er.

Siden dette er Internett vil jeg understreke at jeg ikke mener å dømme verken skautbruk eller sminking. Eller bh-er med eller uten fyll. Eller dem som ikke bruker skaut eller bh. Jeg drodler om noen fenomener som jeg synes er spennende. Teksten berører forventinger til kvinners utseende, men en større diskusjon om dét blir fort et mye lengre innlegg. Kanskje kommer jeg tilbake til både brystholdere, kosmetikk, skaut og patriarkat ved en senere anledning.

Bildekreditering; 1 Street style city,delt under en CC BY-NC-SA 2.0-lisens. 2 kamshots, delt under en CC BY 2.0-lisens. 3 ilmungo, delt under en CC BY-NC-SA 2.0-lisens.

3 kommentarer:

  1. Dette var jeg ikke klar over! Det er, som du sier, interessant å se fellestrekk ved tilsynelatende ulike praksiser. Jeg irriterer meg ofte over at folk ser med forskrekkelse på andres kjønnslige påkledninger/tildekkinger, mens de ser sin egen kulturs måte å dekke og fremheve som helt naturlig.

    SvarSlett
  2. Ja, det var derfor jeg fortsatte å lese etter at jeg ved en tilfeldighet klikket meg inn på en skauteblogg: det var både fremmed og veldig gjenkjennelig. Jeg har flere lignende temaer på lager! Jeg skal både skrive og dele en del lenker fremover, tenker jeg.

    SvarSlett
  3. Syyyykt reflektert - det fikk iallfall meg til å tenke litt i dag! Tusen takk!

    SvarSlett