tirsdag 26. november 2013

Hårsmultring

Skal det være en hårsmultring til morgenkaffen?

Bildet tilhører david roessli, delt under en CC BY-NC-SA 2.0-lisens.

 Det er ikke bare kvinner med skaut som boler opp håret sitt. Vi har alle sett sekstitallets høysåter, som ble oppnådd med masse tupering, hårspray, og ifølge enkelte: en brødskalk inni hårvalken.

Bildet tilhører takenbyaymi2,delt under en CC BY-NC 2.0-lisens.

For tiden er det populært med store hårknuter, og da kreves det store mengder hår - eller noe som man kan fylle knuten med. Noen bruker en sokk med avklipt tå. De ruller den sammen rundt seg selv til den blir smultringformet. Andre skaffer seg en hårsmultring:

Bildet tilhører bloggeren Beauty's best friend,delt under en CC BY 3.0-lisens.

For å lage en hårknute med slikt fyll, setter man først håret opp i en hestehale. Så trer man smultringen utenpå hestehalen og drar den ned til roten, og dekker så smultringen med hår. Håret kan snurres rundt basen av knuten, eller festes seksjonsvis med hårnåler.

Bildet tilhører Dave Haygarth, delt under en CC BY-NC 2.0-lisens.

Det som er særlig fascinerende med fylte skaut, er at kvinnens hår ikke skal ses av andre enn en utvalgt krets. Likevel skal vi alle få se det svulmende skautet og anta at håret er stort og fyldig. Har man udekket hår og en oppsats med hårsmultring, er det et poeng i seg selv at alle kan se det tilsynelatende tykke og lange håret. 

Både håroppsatser og skaut med fyll krever sine sett med ferdigheter og kunnskaper. Jeg tror det er mange av de samme beveggrunnene som ligger bak kjøpet av en hårsmultring og kjøpet av en volumizer for skaut. (Noen kvinner som dekker håret bruker dessuten hårsmultringer for å oppnå volum under sjalet.) Det er noe som er likt og noe som er forskjellig ved disse to praksisene, og jeg har en følelse av at likhetene og forskjellene kan fortelle oss noe interessant om kvinners skjønnhetsarbeid. Jeg sirkler meg mot hva det er, innlegg for innlegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar