tirsdag 4. februar 2014

Kontroversielt krus

I USA er det stadig slik at afrohår som ikke er rettet ut, eller skjult under parykker eller påsydd løshår, kan oppfattes som kontroversielt.
Bevisstheten om krusete hår er større i USA, der svarte har en lengre historie enn i Norge, og der historien i tillegg bygger på slavehandel. Afrohår har sin egen subkultur, med sitt eget ordforråd, og med sine egne konnotasjoner:
Svarte, og da spesielt afroamerikanske, kvinners forhold til eget hår, er [...] et tema som stikker langt dypere enn mote. Det er skrevet bøker om hvordan det å nekte afrikanerne som ble hentet til USA som slaver, å stelle håret sitt, var en effektiv måte å bryte dem ned på. En måte å få afrikanere til å skamme seg over det de en gang var stolte av. «400 år uten kam» er blitt et begrep. Dermed er det ikke tilfeldig at ordet «nappy», ikke bare betyr ubehandlet afrikansk hår, men også gir assosiasjoner til ustelt hår, skittent hår, slavehår.
- Haddy N'jie (takk til Hanne for lenke)
Det er nesten 150 år siden slaveriet ble opphevet, men kampen om definisjonsmakten over de svartes hår fortsetter:

7 år gamle Tiana Parker fikk ikke lov av skolen til å gå med korte dreadlocks fordi det var en «motesveis» (faddish style). Tiana endte med å bytte skole. Den opprinnelige skolen valgte senere å fjerne afro og dreadlocks fra listen over eksempler på «motesveis».

12 år gamle Vanessa VanDyke hevder hun fikk en ukes frist på å klippe den lange afroen sin. Hvis hun ikke klippet seg, ville hun bli utvist fra skolen, som skal ha oppfattet frisyren som «distraherende». Heldigvis tok skolen til vettet etter mediedekningen.


Bildekreditering: Fra en frisørsalong i Harlem, New York. Bildet tilhører Ciro Miguel og er delt under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar