tirsdag 21. januar 2014

Godt hår på kjøkkenet

Kjenner du til begrepene «creamy crack»,  «good hair» og «the kitchen?

Bildet tilhører Steven Depolo og er delt under en CC BY 2.0-lisens.

Dette er uttrykk med mye kulturell og politisk bagasje. De knytter seg til krusete hår av afrikansk type, den slags krøller man på engelsk kaller «kinky».

«Creamy crack» - kremete crack-kokain - viser til antipermanentbehandlinger, konsistensen på kjemikaliene og hvor avhengighetsskapende behandlingen er for mange.

«Good hair» er et uttrykk som brukes av mange som ser glatt hår som idealet. En som har «godt hår» har afrikanske krøller som ligner mest mulig på slett hår.

«The kitchen», kjøkkenet, er et kallenavn på området ved hårfestet i nakken, der mange med afrohår har ekstra krusete og tørt hår. Én forklaring på uttrykket er at det gjerne var på kjøkkenet, der mor varmet metallkammer på komfyren, at mange barn med afrohår møtte sine første forsøk på å glatte og temme kruset.

Hanne var muligens den første som gjorde meg virkelig oppmerksom på alt som knytter seg til det å ha småkrusete hår - kulturen og estetikken, politikken. Selv har Hanne glatt og nordisk hår, men hun har adoptert en datter født i Etiopia og har lært seg å stelle datterens afro. Jeg kan anbefale alle innleggene hun har skrevet i kategorien afrohår. Tekstene og lenkene er lærerike, og bildene av datteren er nydelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar