onsdag 18. mars 2009

Svigermor er en drøm

Raad til unge Fruer.

Naar den unge frue er vel installeret i sit nye hjem og skal paatage sige sine nye forpligtelser, kan hun let komme til at kjende sig lit "høi i hatten", som ungdommen siger. Nu har hun jo sikret sig en mand, en forsørger, og alt er vel. Det er da let at glemme det faktum, at for en mand indebærer den nye tilværelse et tab: det frie og uforpligtende liv, han førte inden indgaaelse af ægteskab er ham nu tabt for altid.

Det siger sig selv, at om den nygifte unge hustru vælger at sove udover dagen, tage let paa sine husmorpligter, klæde sig tilfældig og uden omhu, sætte sit haar som det falder sig og modtage sin mand om aftenen med et sjusket ydre og halvfærdig mad der er mindre end godt tillavet - da risikerer hun at hendes mand fordtryder bryllupet og længes saa mæget tilbage til den ungkarlige frihed, at hele ægteskabet staar i fare.

Jeg vil derfor opfordre alle unge nygifte fruer til at udvise den største flid og agtpaagivenhed. Har du været så heldig at faa dig en mand, da hold paa ham med alle forhaandenværende midler, saasom god og nærende mad, et velplejet ydre og - om muligt - smukke frisurer. Hav til enhver tid hans barbervand klart (ikke for hedt, ikke for koldt). Vis hans mor en lille opmærksomhed fra tid til anden, f.ex. spadser en tur i parken med den gamle dame. Det vil baade hun og dit ægteskab være godt tjent med. Og du selv vil komme styrket og forfrisket hjem fra turen, men klare øine, røde kinder og den gode samvittighed, der er det bedste grundlag for et lykkelig samliv.

En som vil Dem vel

(Brevet lå i postkassen i går. Jeg har beholdt de små uregelmessighetene i tiltale- og stavemåte. De vekket en mistanke som jeg raskt fikk bekreftet: Dette har "den gamle dame" selv kokt i hop. Vi gratulerer! Teksten er jo ellers som tatt ut av Glambibliotekarens fornøyelige kategori Gode råd fra fordums tider.)

1 kommentar: