torsdag 11. september 2008

Inni er vi bittesmå

Jeg besøker ukentlig et forretningsbygg på Oslos vestkant. Det er en pen adresse, det er et pent hus, og de pene menneskene som jobber der har pene kontorer. Og pene inntekter (jada, jeg har undersøkt dem i skattelistene).

Jeg får en nokså uggen magefølelse av så megen penskap samlet på ett sted. Det hjelper ikke at alle i dette kontorfellesskapet - små advokatfirmaer, parterapeuter, psykiatere og psykologer - hovedsakelig lever av å hjelpe mennesker gjennom vanskeligheter. Mange av klientene som tusler gjennom gangene ser slitne, usikre og ulykkelige ut. Og får selvsagt sin usikkerhet understreket av alt det pene og vellykkede.

Men jeg har etterhånden gjennomskuet dem, og føler meg på ingen måte utilstrekkelig når jeg for ellevte gang hilser på kvinnen i sekstiåra som er penere og mer velkledd enn jeg noensinne har vært eller kommer til å bli.

For:

Disse menneskene tar åttehundre kroner per konsultasjon, men de tilbyr klientene sine toaletter der det ikke fins spor av håndsåpe. Jeg har aldri opplevd at der er såpe på toalettene, og jeg kan ikke forstå annet enn at såpemangelen er økonomisk betinget.
'
Og det gjør meg glad! Opprømt! Jeg ser for meg et dusin mennesker med lange, lange profesjonsutdannelser sitte i ampre fellesmøter, der de prøver å finne en akseptabel fordelingsnøkkel for såpeutgiftene. Og det går ikke! Her skal ingen yte mer enn de andre, og hvis klienter er det egentlig som vasker hendene oftest? Duftlys til eget kontor, ja - såpe til kollegaens klienter, nei! Kanskje jeg stakk ham i øyet med spaden, men han stjal av min søle!

Jeg blir rørt. Jeg blir litt myk inni meg. Jeg tenker på landets mest kjente jussprofessorer*, og føler så avgjort en ømhet for de pene menneskene i det pene forretningsbygget. Du kan ta mennesket ut av barnehagen, men du kan ikke ta barnehagen ut av mennesket.


*Eskeland: Jada, Domus Nova ligger 300 meter fra Universitetsplassen, og fortjener sannelig merkelappen "åpenbart perifert".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar