tirsdag 18. september 2007

Gla'stalking

Jeg er en gla'stalker.

For eksempel: Finner jeg en nettside jeg liker eller misliker særlig, skal du ikke se bort fra at jeg undersøker hvem som eier domenet. Med mindre eieren har kjøpt en anonymiseringstjeneste, er veien kort til allslags googling, søk i skattelister og andre offentlige registre. Ofte kan jeg sitte igjen med ganske mange opplysninger om stalke-objektet, selv om jeg aldri har møtt vedkommende.

I og med at jeg er en gla'stalker, er jakten min ikke ondsinnet. Jeg oppsøker ikke folk som ikke ønsker det, jeg skriver ikke truende brev, og jeg ringer ikke og peser i telefonen midt på natta. Men jeg liker godt å finne og sammenholde opplysninger. Jeg bruker ikke informasjonslapskausen til noe annet enn å fôre nysgjerrigheten min.

Stalking kan foregå i de forskjelligste jaktterreng: Deichmanske bibliotek gir ut kvitteringer når man låner eller leverer bøker. På kvitteringen står lånerens fulle navn, samt navn på titlene hun har lånt eller levert. Mange lar disse kvitteringene ligge igjen i én av bøkene de har håndtert. Ofte får jeg tak i en sånn kvittering når jeg låner bøker - det er så spennende! Folk låner bøker om sosiologi og én av Jon Bing, Ingvar Ambjørnsen og en DVD med Charlie Chaplins samlede - nam-nam-nam, sier stalker-ganen!

(Hjemmestudier stimulerer både husligheten og gla'stalkingstrangen, men dét er en annen historie.)

5 kommentarer:

 1. Jeg fant også en sånn lapp i ei bok - rett før valget - hvor personen hadde lånt biografier om Hanna Kvanmo, Jan P. Syse og Einar Gerhardsen. Avdøde politikere var visst mer interessant enn dagens kommunevalg...

  SvarSlett
 2. Moderne teknologi er en velsignelse. Før het det KIKKING, medførte fysisk tilstedeværelse både her og der, og kunne føre til straffeforfølgelse og sosial fornedrelse. Livet er enklere nå.

  SvarSlett
 3. Vi burde danne en forening. Gla'stalking er jo enda en av disse grunnene til å leve som altfor få innrømmer at de nyter.

  SvarSlett
 4. Jeg har overhodet ingen slike interesser. andre menneskers gjøren og laden er ikke så artige.

  SvarSlett
 5. balanse: Ja, men er det ikke spennende å se?

  anonym: Jepp. Jeg er ikke helt sikker på hvorvidt du er ironisk, men jeg bifaller din kommentar, lest uten ironi :)

  Iversen: Ja, jeg satte stor pris på fr.martinsens kampanje for å få oss til å innrømme nedrighet.

  Sexy Sadie: Da er vi forskjellige. Men rumpehumor liker du vel? :)

  SvarSlett