tirsdag 25. februar 2014

Lenk-o-rama

Et par ganger i måneden publiserer jeg et innlegg med lenker til innhold på nett som har interessert meg i det siste. Dette er det femte innlegget der jeg samler opp og deler andres arbeid - kjør!

Bildet tilhører MR38 og er delt under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.

Jay Miranda har samlet lenker til bloggene til et knippe tjukke damer med fet stil, ta en titt på bildene!

Vi diskuterer ofte hvordan den ikke-innvandrede majoriteten ser på den innvandrede minoriteten. På bloggen Bak rosa burkaer og gula mullaskjegg kan du lese om hvordan minoriteten ser på majoriteten, og hvorfor dette perspektivet er viktig: «Ingen kan ikke bygge en bro alene, men å ro alene er mulig. Kanskje er vi i stedet roere, som ror mellom to øyer, og når vi når majoritetsøya kan vi, ved tale og væremåte, forsikre majoriteten om at de små figurene de ser gjennom kikkerten, når de skuer mot minoritetsøya, hverken er eksotiske eller farlige. Men hvem ror den andre veien? Hvem forsikrer dem som ikke kan ro, eldre, ressurssvake eller/og resignerte at de er ønsket?»

På bloggen Vårljos skriver Kristine Tofte fint om da det gikk opp for henne at unge gutter får lite kroppskontakt. Dult borti en gutt, du også!

Og til slutt: Forrige uke skrev jeg om løshår. Flickr-brukeren Bob B. Brown har delt en rekke bilder merket «Random weave sighting», tilfeldig observasjon av løshår. Vi ser remser og floker av løshår forlatt på parkeringsplasser og langs veikanter. Jeg liker prosjektet!

Typisk eksempel på henslengt løshår. Bildet tilhører Bob B. Brown og er delt under en CC BY-NC 2.0-lisens.

tirsdag 18. februar 2014

Løshår

Mange kvinner bruker løshår! Enten hver dag, eller til spesielle anledninger. Både syntetisk hår og ekte menneskehår er i bruk.

Bildet viser løshår i en salong i USA, og tilhører John Kannenberg. Delt under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.

Løshår er et gammelt fenomen, tenk bare på avbildninger av hårfrisyrer fra oldtidens Egypt. Det varierer imidlertid hvor kulturelt akseptert det er å være åpen om at man fyller på sveisen:
While American women once hid the fact that they outsourced their fuller hair styles, a new generation of female starlets, including Jessica Simpson, Britney Spears and Fergie, openly admits to wearing other women’s hair.
Read more here: http://www.newsobserver.com/2013/02/28/2711689/desire-for-hair-extensions-fuels.html#storylink=cpy
- The News & Observer: Desire for hair extensions fuel a booming global market
Bloggere som Ulrikke Lund og Caroline Berg Eriksen («Fotballfrue») bruker begge løshår, og skriver gjerne om det, for eksempel her og her. En grunn til at de ikke legger skjul på bruken, er kanskje at de ofte annonserer for, eller samabeider med, salonger som spesialiserer seg på feltet. Det er for øvrig kostbart å kjøpe og få satt på løshår, hos salongen Hendrix Hair i Oslo begynner prisene på kr 5800. Og høsting av naturlig hår til bruk som løshår er et voksende marked. Som alle milliardindustrier gir også denne grobunn for etiske spørsmål, som først og fremst handler om hvor håret kommer fra.
 
Moderne løshår kalles gjerne «hair extensions» eller bare «extensions», også på norsk . I sammenheng med afrohår er det vanlig å snakke om «hair weaves» eller «weaves», men alle fire begreper brukes også om hverandre. Løshåret festes vanligvis med teip-remser inntil hårfestet, eller det sveises på med keratin. For krusete hår bruker man ofte fletteteknikker. Wikipedia har en utfyllende, engelsk artikkel om løshår, med flere eksempler på festeteknikker.

Bildet viser innfletting av løshår i en salong i Namibia, og tilhører David Roberts. Delt under en CC BY-NC 2.0-lisens.

Det er ulike grunner til at kvinner bruker løshår. Noen vil skape en illusjon av tykkere og lengre hår, på samme måte som kvinner som fyller opp skautet sitt eller kvinner som bruker hårsmultring. Selv har jeg fint, nordisk hår, og kan aldri få en lang og tykk hårmanke à la rød løper uten å ty til løshår.

For kvinner med afrohår som ønsker glatt hår, kan løshår være et alternativ til etsende, kjemisk utglatting. Her er en blogger som påpeker at ferdig glattet løshår er mindre tidkrevende i hverdagen enn for eksempel mekanisk utretting med varme glattetenger eller krølljern. Her er en annen blogg som bruker de samme argumentene: Løshår er mer skånsomt enn kjemikalier og varme. Tidligere har jeg skrevet om det sosiale stigmaet ved krusete hår, og det er langt fra bare nigerianere som disse som drømmer om glatte lokker.

Jeg synes det er veldig interessant at mange kvinner har et så sterkt ønske om langt og tykt - og for noen: glatt - hår at de tar i bruk løshår, fylt skaut eller smultring for or å gi inntrykk av at de har det. Neste innlegg om hår kommer til å handle om kvinnehår som ikke vokser på hodet!

tirsdag 11. februar 2014

Lenk-o-rama

Et par ganger i måneden publiserer jeg et innlegg med lenker til innhold på nett som har interessert meg i det siste. Dette er det fjerde innlegget der jeg samler opp og deler andres arbeid - kjør!
Bildet tilhører MR38 og er delt under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.

Jeg kan sitte lenge og beundre de dramatiske antrekkene Imaan Ali deler på The Hijablog. Ofte er det hodesjalet som er blikkfang. Bloggen er såpass pen å se på at den er verdt et besøk også for den som ikke er interessert i klær!

Mange er tilhengere av twitterkontoen til Oslo politidistrikts operasjonssentral. Det er mindre kjent at også operasjonssentralen i Andeby er på Twitter. (Varsel for sports-følsomme: Det er mest OL-nytt for tiden.)

Apropos sports-følsomme: Hva med et filter du kan legge til i Adblock plus for å gjemme sportsnytt, og særlig nyheter om OL, når du besøker Dagbladet.no og VG.no? Hvis du ikke allerede har installert Adblock plus, begynner du med å gjøre det. Åpne så Adblock plus i nettleseren din, og velg muligheten «Innstillinger». Velg «Filter preferences» og deretter «Add filter groups». I kolonnen som åpnes til høyre, der det står The selected group is empty, skal du lime inn filteret. Det gjør du ved å gå til denne siden, markere teksten, trykke Ctrl+C, og så gå tilbake til Adblock plus og klikke i den nevnte kolonnen før du trykker Ctrl+V. Velg «Close». Nå skal du kunne lese VG og Dagbladet sportsfritt.
Oppdatering: Nå inneholder filteret også Aftenposten.no! Hvis du alt har installert det, gjentar du bare prosessen.

Clara Lidström (UnderbaraClara) skriver om de negative reaksjonene hun har fått på at hun har begynt med mer reklame og flere sponsede innlegg på bloggen sin. Der en blogger som Caroline Berg Eriksen (Fotballfrue) først og fremst iscenesetter sitt eget utseende, har Lidström alltid skrevet om mer åpenlyst politiske emner - kjønn, livssyn, politikk og bærekraftig livsstil. Antagelig er det derfor leserne reagerer, fordi tekst om bærekraft og gjenbruk følges av reklame for forbruk. Også Eriksen får kritikk for sin holdning til reklame og sponsing, men bloggen hennes hander jo nettopp om å fremme forbruk av klær og skjønnhetsprodukter. Jeg har skrevet mer om hva Eriksen egentlig selger her.

Og til slutt: Hvordan går det når et ekorn prøver å gjemme en nøtt i pelsen til en berner sennenhund?


tirsdag 4. februar 2014

Kontroversielt krus

I USA er det stadig slik at afrohår som ikke er rettet ut, eller skjult under parykker eller påsydd løshår, kan oppfattes som kontroversielt.
Bevisstheten om krusete hår er større i USA, der svarte har en lengre historie enn i Norge, og der historien i tillegg bygger på slavehandel. Afrohår har sin egen subkultur, med sitt eget ordforråd, og med sine egne konnotasjoner:
Svarte, og da spesielt afroamerikanske, kvinners forhold til eget hår, er [...] et tema som stikker langt dypere enn mote. Det er skrevet bøker om hvordan det å nekte afrikanerne som ble hentet til USA som slaver, å stelle håret sitt, var en effektiv måte å bryte dem ned på. En måte å få afrikanere til å skamme seg over det de en gang var stolte av. «400 år uten kam» er blitt et begrep. Dermed er det ikke tilfeldig at ordet «nappy», ikke bare betyr ubehandlet afrikansk hår, men også gir assosiasjoner til ustelt hår, skittent hår, slavehår.
- Haddy N'jie (takk til Hanne for lenke)
Det er nesten 150 år siden slaveriet ble opphevet, men kampen om definisjonsmakten over de svartes hår fortsetter:

7 år gamle Tiana Parker fikk ikke lov av skolen til å gå med korte dreadlocks fordi det var en «motesveis» (faddish style). Tiana endte med å bytte skole. Den opprinnelige skolen valgte senere å fjerne afro og dreadlocks fra listen over eksempler på «motesveis».

12 år gamle Vanessa VanDyke hevder hun fikk en ukes frist på å klippe den lange afroen sin. Hvis hun ikke klippet seg, ville hun bli utvist fra skolen, som skal ha oppfattet frisyren som «distraherende». Heldigvis tok skolen til vettet etter mediedekningen.


Bildekreditering: Fra en frisørsalong i Harlem, New York. Bildet tilhører Ciro Miguel og er delt under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.